dynia.

wreszcie się doczekali. od ziarenka wsadzonego do ziemi w maju minęło trochę czasu.. dynia podlewana za wsze czasy, głaskana , kochana i wyczekana – dzisiaj zostanie skonsumowana. tegoroczny warzywnik to nasz pierwszy, eksperymentalny. Dla początkujących ogrodników sporą radością jest obserwowanie własnych upraw. Dzieci są w dużej mierze wciągnięte we wszystkie prace związane z prowadzeniem warzywnika .adekwatnie do wieku powiedzmy. wiem już że za rok posadzimy więcej groszku cukrowego. chyba z nim było najwięcej uciechy. Maliny wsadzone tej wiosny przyniosły nieoczekiwanie dużo owoców, zatem za rok spodziewam się jeszcze większych zbiorów. fasola szparagowa i jaś do powtórzenia, dzieci same zbierają, łuskają i zjedzą ze smakiem. wciąż kilka dyń ozdobnych rośnie, olbrzymia tylko jedna wyrosła niestety. porów cały zagon wciąż siedzi.aha, chyba za dużo cukiń i kabaczków..po prostu nie możemy już ich jeść..porozdawałam na około i jeszcze rosną ze trzy..pigwa nie urodziła w tym sezonie żadnego owocu. dosadzimy szczypiorku siedmiolatki,sałaty i może spróbujemy z pomidorami? przez całe lato mięta codziennie zrywana do lemoniady. z pieprzową, która sie bardzo rozrosła nie wiem co robić w sumie. suszyć? tymianek cytrynowy do wszystkiego..uwielbiam. zwykły tez się rozrósł bardzo. lubczyk zwany rosołkiem też zostanie. nie wiem jeszcze co robić z melisą i szałwią. za rok dosadzę bazylie i majeranek. żeby tylko miejsca starczyło…i jakoś tak sama przyszła do głowy ostatnio, taka myśl, co by kurki mieć..

Reklamy

3 comments

  1. kurki tak… i krówka to będę u Was się zaopatrywać, z miasta coś na wymianę przytaskam 🙂 chętnie i roślinki jakieś sadzonki, których za wiele macie..przytulę …sielsko :))))

  2. z szałwią można zrobić to: http://www.youtube.com/watch?v=GqxE5hBe7LA W skrócie: masło klarowane, liście szałwii, uwalnia się mega cudowny aromat tego po łączenia, wymieszać z makaronem ulubionym i podawać posypane twardym serem… Zapieczone oczywiście jeszcze lepsze, ale i wersja na skróty jest wspaniała, bardzo polecam!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s